FAQ Alpacka

Greyboo Ranch Alpacka - våra svar på FAQ om Alpacka



Under vår tid med alpackorna har vi stött på många frågor. De svaren vi ger här, är inte säkert att du får när du frågar en annan alpackaägare. Dessa svar är helt vår egen uppfattning. Enda sättet att bli helt säker är att skaffa egna alpackor, då vet du svaret efter en tid, och du kommer inte bli besviken! Alpackor är fantastiska djur!



Varför har man alpackor?


Varför kliar inte alpackagarn?


Vad äter en alpacka?


Hur många alpackor måste man ha?


Har man alpackor som skydd för fåren mot varg?


Hur stängslar man för alpackor?


Bor de i stall?


Är de sociala?


Är de rumsrena?


Spottar alpackor?


Låter de mycket?


Är alpackor friska djur?


Gillar de vatten?


Kräver de mycket tillsyn?


Äter man alpackor?


Kan man få komma och titta på alpackorna?


Kan man köpa alpackor av er?


Har ni ull och garn till salu?




Varför har man alpackor?


Alpackor är avlade sedan många tusen år för deras fibers skull, och det är fortfarande första anledningen till att hålla alpackor. I takt med att korna försvinner från landsbygden har alpackan blivit ett vanligare inslag i landskapsvården för att beta marker. Många som lägger ner sin hästverksamhet på grund av arbetsbördan har upptäckt hur lättarbetat det är med alpackor och hur fint de betar hagarna. De kan även användas som terapidjur då de är enastående lugna.



Varför kliar inte alpackagarn?


Man klipper alpackorna en gång per år, förslagsvis på våren, och får då 1-4 kg fiber som är 4-15 cm långa från varje djur, som man sedan kan spinna eller tova.

Varje hårstrå på alpackan är mellan 15 och 25 mikroner i diameter. När varje strå håller sig under 28 mikroner känner våra kroppar inte av de klippta ändarna på stråna, vilket gör att vi upplever garnet som mjukt mot kroppen, och det kliar inte.


Att jämföra med finullsfåren som ligger mellan 22-30 mikroner som kommer att klia mot kroppen. Det enda fåret som kan jämföras med alpackans fibrer är Merinofåret som ger ull med mikrontal mellan 15-20 mikroner.


Alpackans fibrer saknar fett (lanolin) och upplevs torrare än fårull. De som är allergisk mot fårull behöver inte vara allergiska mot alpackafiber.



Vad äter en alpacka?


Alpackans basföda är gräs. På sommaren betar de gräset kort och fint som en gräsmatta. På vintern fodrar man dem hö eller hösilage(konserverat gräs). De har en förkärlek till lite finare hö och lämnar gärna de grova stråna.

Alpackor i Sverige behöver tillskott på mineraler. Det går att köpa grusmineraler Svensktillverkat eller importerade pelleterade mineraler. Stona som går dräktiga år efter år och samtidigt skall producera mjölk till ett föl behöver tillskotts foder för att hålla hullet. Det finns lite olika sorter att välja på, både Svensktillverkat och importerat.




Hur många alpackor måste man ha?


Alpackan är ett utpräglat flockdjur. Man får inte hålla en ensam alpacka inte ens med andra djur. Alpackor behöver en flock, och för oss är en flock minimum 2 helst 3 djur av varje kön.



Har man alpackor som skydd för fåren mot varg?


Här tror jag folk i allmänhet blandar ihop alpackan med sin mer storvuxna kusin laman.

Det har gjorts försök med lamor som skydd mot varg tillsammans med får.

Alpackor är för små för att kunna skydda sig mot både varg och hund. Till och med en tamhund i hagen hos alpackorna kan ställa till det ordentligt. I Sverige har det hänt att jakthundar kommit in i hagen och bitit ihjäl alpackor. Tyvärr är det även så att vargen har dödat 6 alpackor i Värmland under 2013.



Hur stängslar man för alpackor?


Alpackan är inte speciellt rymningsbenägen. De stannar snällt bakom en liten tråd eller slana.

När man stängslar för alpackor får man mer tänka på vad som kan försöka ta sig in till alpackorna istället. I vargtäta områden är det i första hand varg man stängslar för. Hos oss har det varit lösgående hundar som varit det primära hotet. Vi försöker upplysa hundägare om att vi har alpackor och att de inte uppskattar hundar lösa i och kring hagarna. Vi har även satt upp skyltar "Var rädd om våra alpackor - koppla din hund", vilket numera respekteras av de flesta hundägare, dock inte alla... :(

Vi har 2 olika typer av staket på vår gård. Runt ston med föl har vi ett helt tätt ytterskal runt alla hagar med fårstaket som är 120 cm högt. Innanför detta har vi ett par grindar som inte är helt rovdjurssäkra. Tänk på att staketet måste vara sträckt och inte för högt från marken, för då kommer hund/varg in under fårnätet.


Hingstarna har också 120 cm högt fårstaket runt sin paddock, men de går på bete med elstaket. Där har vi valt 5-trådigt elrep, den lägsta ligger på 20 cm från marken och den högsta på 120 cm. Där gäller det att vara frekvent med trimmern så att det inte ligger gräs emot undertråden och jordar elstaketet, och ett aggregat som ger bra kräm beroende på hur många kilometer tråd man har.



Bor de i stall?


Alpackor klara sig bra med ett regn/vindskydd med halm i. Men för ens egen bekvämlighet kan det vara bra att ha något ställe att kunna stänga in dem med tak och belysning om man behöver åtgärda något under den mörka årstiden.



Är de intelligenta och sociala?


Helt naturligt utan påverkan är det lite varierande från djur till djur. En del är mycket kontaktsökande och nyfikna medans andra står en bit bort och studerar.

Men generellt sett får man jobba lite med dem för att de skall acceptera att bli klappade, fångade och hanterade. De är inte speciellt svåra att lära saker, det tar ett par gånger för att öva in varje ny sak.

Men skulle du inte ha mycket tid att träna, så går det bra också, alpackan klara sig utmärkt med sina flockmedlemmar, och det den väl lärt sig kommer den ihåg!. Så länge man tillgodoser alpackans naturliga behov behöver man inte ha dåligt samvete för att man inte har tid att gosa med den.



Är de rumsrena?


Rumsren kanske inte är helt rätt ord, men de har gemensamma toaletter på ett par olika ställen i stall/hage, som hela flocken använder. Det gör att det är enkelt att mocka både i stall och ute i hagen. Gräset runt toaletterna äter de inte, så det blir gärna  högt gräs intill dessa. Däremot så sprider de inte sin avföring runt hela stallet/hagen som de flesta andra djur, mycket trevligt och lättmockat!



Spottar alpackor?


Ja alpackor spottar. Men ytterst sällan på oss.

Alpackan kan när den blir skrämd eller trängd kräkas(spotta) upp mat blandat med magsaft och skicka iväg som en kvast mot den som orsakat bråk eller i försvar. Används även mot föl i uppfostringssyfte tex när det gäller mat.

Det är inte farligt att bli spottad på. Skulle man få det på sig så sig känner man sig lite kränkt och får uppsöka dusch och byta kläder men i övrigt är det bara gräs och magsaft som luktar lite fränt.

 


Låter de mycket?


En alpacka är normal sett helt tyst. När de kommunicerar sinsemellan har de ett lågmält läte, ett hummande, ung som att säga "hum" med stängd mun, låter mycket harmoniskt och trevligt.

Stona pratar med sina nyfödda föl med klickande ljud för att uppmana dem att dia.

Vi ev fara kommer det enda högre ljudet alpackan åstadkommer, ett slags alarm skri, i en mycket hög ton jämfört med de normala ljuden, förekommer ytterst sällan.

Dom har inget störande ljud som kan irritera grannar.


Är alpackor friska djur?


Som de flesta andra djur behöver alpackan vaccination, avmaskning och vitaminer. Sköts detta så är de mycket friska och lättskötta djur. När de drabbas av sjukdomar så är det väl i första hand hudåkommor som drabbar dem.



Gillar de vatten?


Alpackor älskar vatten. I alla former!

De badar i vattenkaren, duschar i vattenspridaren, kyler magen i barnpooler, ja alla former av vatten är uppskattade!



Kräver de mycket tillsyn?


Vardagligt sett ser vi till alpackorna morgon och kväll. Då ger vi grovfoder och kraftfoder, kollar vatten och ser till att alla mår bra. Ett par gånger i veckan mockar vi hagar och stall. Klipper klor ett par gånger per år. Därtill vaccination, avmaskning, vitamin och klippning. Har man dräktiga ston, blir det mer tillsyn i fölningstider.

Beroende på om man haft djur innan, kan man jämföra så här: häst- då är arbetsbördan en bråkdel, tar vi en katt blir det klart en mycket större arbetsbörda. Men generellt sett så skulle jag säga att de är mycket lättskötta och lättsamma djur, som gärna ger mersmak!



Äter man alpackor?


I Sverige finns igen idag som slaktar alpackor för köttets skull. Det finns än så länge avsättning för de individer som föds.


Kan man få komma och titta på alpackorna?


Ni är hjärtligt välkomna och komma och titta på alpackorna. Vi tar emot både mindre grupper och slutna sällskap.

Var snäll och ring innan om ni vill vara säkra på visning. Är vi inte hemma går det bra att bara gå förbi och studera dem från gårdsplanen, de går i hagar så att de ofta är nära. Det finns även en informationsskylt på gårdsplanen med mer information om alpackorna.


 

Kan man köpa alpackor av er?


Ja vi har alpackor till salu. Hör av er och berätta vad ni önskar så skall vi se om vi har några individer som passa er.



Har ni ull och garn till salu?


Det finns alltid råull hemma i olika färger om du vill prova att tova eller spinna. Just nu finns det: vitt, grått, ett par nyanser brunt och ev lite svart.

Under hösten kommer det finnas garn till salu från våra djur. Vi säljer den själva utan mellanhänder. Den är spunnen lokalt på Ull i Väst som ligger i Loo. I år blir det vitt, grått och brunt 2-trådigt tunt garn.

Vi färgar inte vårt garn, utan väljer att ha garnet så naturligt som det kan bli, djurens färger får styra vilken färg det blir på koftan!







Vi följer Svenska Alpacka Föreningens etiska koder.

Inne i lösdriften
Lösdriftsstall
En yttergrind
Trä- o fårstaket 120 cm
Elstaket
Elstaket
Öppning i elstaketet

Copyright © All Rights Reserved